Zrób sobie domowe lody cytrynowe bez maszyny

Ostatnią falę upałów pozwoliły nam przeżyć między innymi lody, ale nie takie z cukierni, a słodkie, wodne i orzeźwiające maluchy pokroju kultowego „Kaktusa”, czy „Coli”. Nie za bardzo mieliśmy ochotę żeby podjechać chociażby te kilka przystanków do Baśniowej, dlatego byliśmy zdani na skromne lodówki sklepów w najbliższym otoczeniu, które niestety w lody są słabo wyposażone. Dlatego pewnego dnia postanowiłam zrobić swoje lody, zachęcona mnogością przepisów na durszlaku. Nie powiem, było trochę stresu, ale lody wyszły koncerowe – słodkie, kremowe, bez śladu kryształków. Przy okazji przekonałam się naocznie, jaki jest sekret dobrych, ręcznie robionych lodów i są to dwa niezbyt zdrowe składniki, a mianowicie: fura cukru i jeszcze więcej tłustej śmietanki. A skoro od lodów podobno się nie tyje, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jednak zrobić je chociaż raz. Spróbujcie koniecznie, podziękujecie mi później, kiedy będziecie wylizywać resztki tego cudownie prostego deseru;-) Domowe lody cytrynowe bez maszyny – nie ma lepszego pomysłu na szybki i prosty deser w taką pogodę.

Domowe lody cytrynowe (stąd)

Składniki na 4 porcje:

250 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny [u mnie były to 3 cytryny]
skórka otarta z połowy cytryny
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
szczypta soli

Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny. W drugiej misce ubij na sztywno kremówkę ze szczyptą soli (śmietana musi być dobrze schłodzona, a miska czysta, sucha i nietłusta). Połowę kremówki delikatnie – szpatułką lub szeroką łyżką – wymieszaj do masy cytrynowo-cukrowej. Po połączeniu ostrożnie przełóż drugą cześć śmietany i zmieszaj ją do gotowej masy. Przełóż całość do szczelnie zamykanego pojemnika i schładzaj przez kilka godzin.

Smacznego!

11909657_480124018821390_599627503_n