Muffiny czekoladowe z whisky

Muffiny czekoladowe z whisky to moja pierwsza propozycja, którą upiekłam na urodziny najlepszego z mężów.

To jedna z rzadkich okazji kiedy mogę zrobić coś, co jest klasycznym, obłędnie pysznym wypiekiem i ma w sobie nabiał. Te babeczki nie były dla nas, więc mogłam poszaleć. Od samego próbowania kremu bolał mnie później brzuch, ale taki urok bycia uczulonym. Najlepszym komplementem, jaki dostałam, był fakt, że podwójna porcja (ok 2o babeczek) zniknęła w 10 minut! Bardzo wszystkim smakowały, niektórzy nawet pytali, gdzie można takie kupić. Odpowiedź jest prosta – muffiny czekoladowe z whisky najlepiej zamówić u mnie za butelkę dobrego wina ;) Zrobię je na pewno na najbliższą imprezę, bo są grzechu warte – baza przypomina nieco brownie, a słodycz kremu przełamana alkoholową nutą nie daje się zasłodzić. Polecam upiec je dzień wcześniej i przełożyć kremem bezpośrednio przed wydarzeniem.

Muffiny czekoladowe z whisky

przepis stąd

Składniki na muffinki:
120g gorzkiej lub deserowej czekolady
42 ml likieru kawowego kahlua lub np domowego (klik) (ja dałam domowy ekstrakt z wanilii na orzechówce)
42 ml wody
10g kakao
85g masła
60g cukru
3 duże jajka
20g mąki pszennej
1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (pominęłam)
Do miseczki połamać czekoladę, dodać wodę, likier, kakao i masło oraz część cukru. Całość podgrzewać na parze do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić na puszysty krem. Połączyć je delikatnie z wystudzoną masa czekoladową, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pod koniec ubijania dodać ocet i jeszcze chwile miksować.
Połowę piany wymieszać z masą czekoladową dodać drugą połowę i wymieszać ponownie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 200 stopni. (Sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyrośnie a następnie lekko opadnie – nie należy się tym przejmować)
Po upieczeniu pozostawić w formie muffinkowej przez 10 minut a następnie delikatnie wyjąc na kratkę i ostudzić.

Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki 36%
200g gorzkiej czekolady
4 łyżki whisky

Śmietanę podgrzać w rondelku. Do gorącej wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać rózgą na gładki krem. Lekko przestudzić i dodać whisky. Wymieszać raz jeszcze i dobrze schłodzić. Następnie ubić dobrze na puszysty krem.
Muffinki udekorować kremem przełożonym do rękawa cukierniczego. Na wierzch każdej położyć wiórki czekoladowe.

Smacznego! :)

Muffiny czekoladowe z whisky