kuchenne opowieści, minimalizm, slowlife

Muffiny czekoladowe z whisky

Muffiny czekoladowe z whisky

Muffiny czekoladowe z whisky to moja pierwsza propozycja, którą upiekłam na urodziny najlepszego z mężów.

To jedna z rzadkich okazji kiedy mogę zrobić coś, co jest klasycznym, obłędnie pysznym wypiekiem i ma w sobie nabiał. Te babeczki nie były dla nas, więc mogłam poszaleć. Od samego próbowania kremu bolał mnie później brzuch, ale taki urok bycia uczulonym. Najlepszym komplementem, jaki dostałam, był fakt, że podwójna porcja (ok 2o babeczek) zniknęła w 10 minut! Bardzo wszystkim smakowały, niektórzy nawet pytali, gdzie można takie kupić. Odpowiedź jest prosta – muffiny czekoladowe z whisky najlepiej zamówić u mnie za butelkę dobrego wina ;) Zrobię je na pewno na najbliższą imprezę, bo są grzechu warte – baza przypomina nieco brownie, a słodycz kremu przełamana alkoholową nutą nie daje się zasłodzić. Polecam upiec je dzień wcześniej i przełożyć kremem bezpośrednio przed wydarzeniem.

Muffiny czekoladowe z whisky

przepis stąd

Składniki na muffinki:
120g gorzkiej lub deserowej czekolady
42 ml likieru kawowego kahlua lub np domowego (klik) (ja dałam domowy ekstrakt z wanilii na orzechówce)
42 ml wody
10g kakao
85g masła
60g cukru
3 duże jajka
20g mąki pszennej
1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (pominęłam)
Do miseczki połamać czekoladę, dodać wodę, likier, kakao i masło oraz część cukru. Całość podgrzewać na parze do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić na puszysty krem. Połączyć je delikatnie z wystudzoną masa czekoladową, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pod koniec ubijania dodać ocet i jeszcze chwile miksować.
Połowę piany wymieszać z masą czekoladową dodać drugą połowę i wymieszać ponownie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 200 stopni. (Sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyrośnie a następnie lekko opadnie – nie należy się tym przejmować)
Po upieczeniu pozostawić w formie muffinkowej przez 10 minut a następnie delikatnie wyjąc na kratkę i ostudzić.

Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki 36%
200g gorzkiej czekolady
4 łyżki whisky

Śmietanę podgrzać w rondelku. Do gorącej wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać rózgą na gładki krem. Lekko przestudzić i dodać whisky. Wymieszać raz jeszcze i dobrze schłodzić. Następnie ubić dobrze na puszysty krem.
Muffinki udekorować kremem przełożonym do rękawa cukierniczego. Na wierzch każdej położyć wiórki czekoladowe.

Smacznego! :)

Muffiny czekoladowe z whisky



9 thoughts on “Muffiny czekoladowe z whisky”

  • I really wanted to jot down a small comment to be able to appreciate you for some of the splendid information you are giving out at this site. My particularly long internet research has finally been compensated with professional facts to talk about with my contacts. I ‚d suppose that many of us site visitors are definitely endowed to dwell in a wonderful place with so many marvellous individuals with useful basics. I feel extremely lucky to have encountered the weblog and look forward to tons of more fabulous moments reading here. Thanks once again for a lot of things.

  • I wanted to jot down a word to say thanks to you for these magnificent strategies you are writing on this website. My time-consuming internet look up has at the end been paid with excellent facts and strategies to share with my family and friends. I ‚d repeat that many of us site visitors are undoubtedly lucky to exist in a wonderful website with very many brilliant professionals with interesting concepts. I feel very lucky to have come across your site and look forward to so many more fabulous minutes reading here. Thanks once more for everything.

  • I really wanted to write a brief message to be able to say thanks to you for all of the lovely tricks you are posting on this website. My considerable internet research has now been paid with good quality know-how to exchange with my relatives. I ‚d believe that many of us visitors are really fortunate to exist in a perfect site with so many special individuals with beneficial hints. I feel somewhat blessed to have discovered your web site and look forward to so many more fun minutes reading here. Thanks once more for all the details.

  • Thanks for your own hard work on this website. Betty really likes setting aside time for internet research and it is easy to see why. Almost all know all of the lively way you present valuable steps through this web blog and therefore inspire contribution from people on the topic then our own child is without a doubt studying so much. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always conducting a brilliant job.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *