Koktajl Ekomoc

…zwany też pieszczotliwie zielonym glutem.

Żywy przykład na to, że najbardziej niepozornie wyglądający napój może być oszałamiająco pyszny i przemycać mnóstwo witamin. Zaczęło się od eksperymentu – postanowiliśmy spróbować dwóch zielonych mieszanek w Skoku na Sok. Jedyne, co zapamiętałam z mojego (nazywał się chyba Regeneracja) to fakt, że było w nim okrutnie czuć seler naciowy – przysmak, który u nas zajadają prosiaki. Natomiast wybór mojej lepszej połowy był… niesamowicie pyszny, o atrakcyjnej zielonej barwie. Dodatek szpinaku nic a nic nie przeszkadzał osobie, która jeszcze do niedawna była sporym warzywosceptykiem i został wypity w dwie minuty.

Często zachodziliśmy do Arkadii właśnie na ten sok, ale któregoś razu za jego zakup dostaliśmy ichniejszą gazetkę o zdrowiu, gdzie na jednej z końcowych stron znalazłam przepis na rzeczoną Ekomoc. Pierwszy eksperyment w domu okazał się na tyle dużym sukcesem, że robię go już chyba od roku, a ciągle nam się nie znudził. Jest to idealne rozwiązanie dla ludzi, którzy nie przepadają za zielonką taką jak jarmuż i szpinak – dzięki dodatkom w postaci soku z cytryny i jabłkowego nic, poza kolorem, nie zdradza ich zawartości. Koktajlo-sok jest pyszny, orzeźwiający, ze słodko-kwaśnymi nutami.

Czasami przynoszę go do pracy i nieodmiennie budzi sensację. Pytania „a czemu pijesz takie dziwne, zielone coś?” to norma.

Spróbujcie, może i wam przypadnie do gustu? :-)

EKOmoc koktajl ze szpinaku i jarmużu

Składniki (na 2 porcje)

2-3 spore garście szpinaku
1-2 garście jarmużu (jeśli macie)
3/4 szklanki wody
ok. 400 ml soku jabłkowego 100%
wyciśnięty sok z 1 lub 2 cytryn

Przygotowanie:

Zielonkę zblendować z wodą i odcedzić – uzyskamy w miarę klarowny „sok”, który przelewamy do wysokich szklanek lub szklanko-słoików. Do każdej szklanki wyciskamy sok z cytryny – połowę, lub z jednej całej, jeśli szczególnie lubicie kwaśne. Dopełniamy sokiem jabłkowym lub mieszanką sok i wodą gazowaną.

Pycha! :) I ten kolor!

ekomoc