kuchenne opowieści, minimalizm, slowlife

Idealna włoska pizza na cienkim cieście

Idealna włoska pizza na cienkim cieście

Jak pisałam w ulubieńcach września, od kiedy spróbowałam prawdziwej włoskiej pizzy, siedząc na rynku uroczego miasteczka w południowych Włoszech, życie nigdy nie było takie samo. Nawet moja ulubiona Mąka i Woda, mekka warszawskich fanów kuchni Italii nie smakuje podobnie. Jeszcze gorzej, kiedy przez alergię pokarmową tak naprawdę nie możesz tradycyjnej pizzy jeść, bo pełen laktozy ser kolokwialnie mówiąc zabija twój organizm tak, jak mój. Jest jednak rozwiązanie, które stosunkowo niewielkim nakładem pracy pozwala na zjeść swoją wersję tego comfort (dla niektórych fast) foodu.

Idealna włoska pizza na cienkim cieście – znalazłam przepis na stronie Beaty Śniechowskiej (pozmiemiałam, ale tylko trochę) i śmiem stwierdzić, że chyba trafiłam na ideał. Bardzo dobrze się z nim pracuje, ciasto doskonale odchodzi od brzegów miski i mocno rośnie, ale zgodnie z zapewnieniami zwyciężczyni Masterchefa w piekarniku jest płaska, dzięki czemu wygląda i smakuje
jak włoska pizza, nie jak gruby polski placek drożdżowy.

Wystarczy nastawić ciasto chwilę przed południem, a na obiad możecie upiec swoją ulubioną pizzę szybciej, niż dowiezie ją wam jakikolwiek lokal. Jeśli chodzi o dodatki, to jesteśmy dość konserwatywni i stali. Najlepszy z mężów nie zje pizzy hawajskiej, a ja nie przepadam za świeżymi pomidorami. Obydwoje zgodnie lubimy oliwki, pepperoni/salami, rukolę, czy pieczarki. Pizza na zdjęciu ma kozi ser (można oczywiście zastąpić zwykłym lub wegańskim w zależności od waszych preferencji), zioła i uwaga uwaga – zrobioną przez mojego tatę, w pełni zdrową i ekologiczną kiełbasę. Tata jest na emeryturze i razem ze swoim kolegą zajmuje się działkowaniem, robieniem przetworów i wędlin, które później zawsze mi daje. Nawet wytwory od Rzeźników Warszawskich nie były aż tak dobre. Pizza nabrała charakteru i była po prostu pyszna.

włoska pizza na cienkim pinchofsalt

Idealna włoska pizza na cienkim cieście

włoska pizza na cienkim pinchofsalt

Będziesz potrzebować:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 280 g letniej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 40 ml oliwy z oliwek

Krok po kroku:

Przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5-7 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne [ja wrzuciłam ciasto do robota planetarnego który zagniótł je w podobnym czasie]. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 kule równej wielkości.  Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (u mnie 250 °C). Kulę ciasta wałkujemy na cienki placek o średnicy  ok. 35-40 cm. Dodajemy ulubione dodatki i pieczemy ok. 10-13 minut.

Smacznego!

Ps. Przepis jest na 2 pizze o średnicy ok 35cm, dlatego drugą kulę schowałam na noc do lodówki, a rano upiekłam z niej błyskawiczne bułeczki do pracy :)

włoska pizza na cienkim pinchofsalt



8 thoughts on “Idealna włoska pizza na cienkim cieście”

  • I enjoy you because of all your valuable work on this site. My daughter really likes conducting investigations and it’s really simple to grasp why. I learn all about the lively form you create sensible secrets on your blog and in addition improve contribution from people on the concept plus our princess is undoubtedly learning a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You are always performing a remarkable job.

  • I not to mention my friends were found to be studying the best key points found on the website and so instantly I had a horrible suspicion I had not expressed respect to you for them. These guys happened to be as a result glad to learn them and now have very much been taking advantage of them. Appreciate your truly being simply accommodating as well as for considering this kind of extraordinary issues most people are really desperate to learn about. Our sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

  • I wish to show appreciation to you just for bailing me out of this type of scenario. Just after surfing throughout the online world and meeting techniques which were not powerful, I was thinking my life was over. Being alive without the solutions to the difficulties you’ve sorted out by way of the report is a critical case, and those which may have badly damaged my career if I had not discovered your blog post. Your main knowledge and kindness in dealing with almost everything was very useful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a solution like this. I am able to now look ahead to my future. Thanks for your time so much for the skilled and results-oriented help. I won’t think twice to endorse your web page to anybody who should get guidance on this matter.

  • I would like to express my appreciation to this writer for rescuing me from this dilemma. As a result of looking out throughout the internet and coming across things which were not powerful, I thought my entire life was well over. Living minus the answers to the issues you’ve solved by way of your main article content is a crucial case, as well as the ones that might have in a wrong way damaged my career if I had not encountered your web page. Your personal skills and kindness in taking care of every part was precious. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a stuff like this. It’s possible to at this time relish my future. Thank you very much for the expert and sensible help. I will not hesitate to endorse your web page to any person who desires recommendations about this subject.

  • I simply wished to say thanks again. I’m not certain what I would have followed in the absence of the actual methods revealed by you concerning such field. Completely was a challenging crisis for me, however , understanding a expert manner you dealt with the issue took me to cry over happiness. I will be grateful for your guidance and then wish you recognize what an amazing job that you’re undertaking teaching many people via a web site. I am certain you’ve never encountered all of us.

  • Robię bardzo podobne ciasto, ale ze świeżych drożdży. I niedawno kupiłam kamień do pizzy! Rewelacja! Ciasto wychodzi takie jak z pieca opalanego drewnem <3 Polecam :) U mnie teraz każda sobota to dzień pizzy :D

  • Karo, oczywiście jak czytam takie tytuły, to od razu muszę wlecieć na przepis. Nie używm już drożdży suszonych i nie pamiętam dokładnie ile gram zawiera 1 torebka, 7 ?
    7 gram suszonych drożdży odpowiada ok. 25 g świeżych drożdży. Owszem taka ilość drożdży gwarantuje szybki wzrost ciasta, ale nie porówywałabym go z ciastem długodojrzewającym, które wykonują profesjonalne pizzernie w Italii czy RP. Tak czy owak gratuluje wypieku- pięknie wygląda.
    Rzadko robię pizzę, ale jeśli miałabyś ochotę to zapraszam http://www.tapenda.pl/przepis/Ciasto_na_pizze/467/

    Pozdrawiam serdeczenie
    Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *