Idealna włoska pizza na cienkim cieście

Jak pisałam w ulubieńcach września, od kiedy spróbowałam prawdziwej włoskiej pizzy, siedząc na rynku uroczego miasteczka w południowych Włoszech, życie nigdy nie było takie samo. Nawet moja ulubiona Mąka i Woda, mekka warszawskich fanów kuchni Italii nie smakuje podobnie. Jeszcze gorzej, kiedy przez alergię pokarmową tak naprawdę nie możesz tradycyjnej pizzy jeść, bo pełen laktozy ser kolokwialnie mówiąc zabija twój organizm tak, jak mój. Jest jednak rozwiązanie, które stosunkowo niewielkim nakładem pracy pozwala na zjeść swoją wersję tego comfort (dla niektórych fast) foodu.

Idealna włoska pizza na cienkim cieście – znalazłam przepis na stronie Beaty Śniechowskiej (pozmiemiałam, ale tylko trochę) i śmiem stwierdzić, że chyba trafiłam na ideał. Bardzo dobrze się z nim pracuje, ciasto doskonale odchodzi od brzegów miski i mocno rośnie, ale zgodnie z zapewnieniami zwyciężczyni Masterchefa w piekarniku jest płaska, dzięki czemu wygląda i smakuje
jak włoska pizza, nie jak gruby polski placek drożdżowy.

Wystarczy nastawić ciasto chwilę przed południem, a na obiad możecie upiec swoją ulubioną pizzę szybciej, niż dowiezie ją wam jakikolwiek lokal. Jeśli chodzi o dodatki, to jesteśmy dość konserwatywni i stali. Najlepszy z mężów nie zje pizzy hawajskiej, a ja nie przepadam za świeżymi pomidorami. Obydwoje zgodnie lubimy oliwki, pepperoni/salami, rukolę, czy pieczarki. Pizza na zdjęciu ma kozi ser (można oczywiście zastąpić zwykłym lub wegańskim w zależności od waszych preferencji), zioła i uwaga uwaga – zrobioną przez mojego tatę, w pełni zdrową i ekologiczną kiełbasę. Tata jest na emeryturze i razem ze swoim kolegą zajmuje się działkowaniem, robieniem przetworów i wędlin, które później zawsze mi daje. Nawet wytwory od Rzeźników Warszawskich nie były aż tak dobre. Pizza nabrała charakteru i była po prostu pyszna.

włoska pizza na cienkim pinchofsalt

Idealna włoska pizza na cienkim cieście

włoska pizza na cienkim pinchofsalt

Będziesz potrzebować:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 280 g letniej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 40 ml oliwy z oliwek

Krok po kroku:

Przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5-7 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne [ja wrzuciłam ciasto do robota planetarnego który zagniótł je w podobnym czasie]. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 kule równej wielkości.  Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (u mnie 250 °C). Kulę ciasta wałkujemy na cienki placek o średnicy  ok. 35-40 cm. Dodajemy ulubione dodatki i pieczemy ok. 10-13 minut.

Smacznego!

Ps. Przepis jest na 2 pizze o średnicy ok 35cm, dlatego drugą kulę schowałam na noc do lodówki, a rano upiekłam z niej błyskawiczne bułeczki do pracy :)

włoska pizza na cienkim pinchofsalt

  • Robię bardzo podobne ciasto, ale ze świeżych drożdży. I niedawno kupiłam kamień do pizzy! Rewelacja! Ciasto wychodzi takie jak z pieca opalanego drewnem <3 Polecam :) U mnie teraz każda sobota to dzień pizzy :D

  • KasiaTapenda

    Karo, oczywiście jak czytam takie tytuły, to od razu muszę wlecieć na przepis. Nie używm już drożdży suszonych i nie pamiętam dokładnie ile gram zawiera 1 torebka, 7 ?
    7 gram suszonych drożdży odpowiada ok. 25 g świeżych drożdży. Owszem taka ilość drożdży gwarantuje szybki wzrost ciasta, ale nie porówywałabym go z ciastem długodojrzewającym, które wykonują profesjonalne pizzernie w Italii czy RP. Tak czy owak gratuluje wypieku- pięknie wygląda.
    Rzadko robię pizzę, ale jeśli miałabyś ochotę to zapraszam http://www.tapenda.pl/przepis/Ciasto_na_pizze/467/

    Pozdrawiam serdeczenie
    Kasia