Domowy marcepan na święta – tylko 2 składniki!

Tym razem przepis to taki niby-przepis, ale bardziej zachęta, żebyście spróbowali sami zrobić swój własny, domowy marcepan. Co skłoniło mnie do wyprodukowania go od podstaw?

Dwie rzeczy. Po pierwsze, leniwa atmosfera weekendu, kiedy to czasu i chęci na eksperymenty jest mnóstwo.

Po drugie, skład masy marcepanowej którą chciałam dorzucić do koszyka podczas zamawiania zakupów w Auchan Direct. Wyszukałam marcepan i wyskoczyło mi coś takiego: MIGDAŁY 21%, syrop glukozowy, stabilizator: E420i, E422, E516, substancja przeciwzbrylająca: E339ii, emulgator: E401 i E459iii. Przeraziłam się nie na żarty, odpaliłam internety i kiedy okazało się, że domowy marcepan to nie fizyka kwantowa, zamiast masy wrzuciłam do swojego wirtualnego koszyka migdały.

Marcepan, domowy czy nie, kojarzy się ze świętami. Można nadziewać nim ciasta i ciastka (w moim przypadku drożdżówki MÖNDLUSNÚDAR, wpis na dniach), formować kuleczki, dodawać do kawy. Można wszystko! Można go też wyjadać łyżeczką ze słoiczka, bo jest tak niesamowicie pyszny. Przepis? Służę uprzejmie. Oto domowy marcepan w kilku prostych krokach:

Domowy marcepan

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżeczka wody
  • 1,5 łyżeczki alkoholu

Wykonanie:

Wersja dla zabieganych: kupujemy od razu zmielone migdały. Wersja dla bardziej oszczędnych: kupujemy migdały w łupinkach, sparzamy je wrzątkiem i obieramy. Następnie mielimy w młynku lub w blenderze na migdałowy puch, który mieszamy z pozostałymi składnikami. Uwaga! Można śmiało zmniejszyć ilość cukru, ja dałam 90g, następnym razem spróbuję dać 70g. Po chwili masa wydzieli olej z orzechów i bardzo łatwo da się wymieszać i uformować w wałek marcepanu, który możesz wykorzystać, jak tylko Ci się podoba. Polecam ją jako farsz do drożdżówek, albo do błyskawicznej produkcji chlebków marcepanowych obtoczonych w kakao.
domowy marcepan

  • Ewa

    Wow! W życiu bym nie pomyślała, że przygotowanie marcepanu to taka prosta sprawa. Dzięki za przepis!