Brownie (dyniowe!)

Czasami najlepsze przepisy powstają zupełnie przypadkiem, a ten, wybrany w ostatniej chwili z dziesiątki zapisanych zakładek, okazuje się strzałem w dziesiątkę.

Nie dawałam się za bardzo porwać dyniowemu szaleństwu, za co zasadniczo winę ponosi moja lepsza połowa i jej niechęć do tego uroczego pomarańczowego warzywa. Chociaż sama za dobrą dyniową zupę-krem  jestem w stanie zrobić wiele…

W piątek piekłam ciasto do pracy, na pożegnanie koelżanki z pracy, z którą, pomimo niedługiego stażu bardzo się zżyłam. Czy jest lepszy sposób na powiedzenie ‚dziękuję’ niż pyszne, domowe ciasto? Być może, ale dla mnie wysiłek i czas włożony w stworzenie czegoś swojego jest po stokroć cenniejszy niż najdroższy prezent, czy ciastka z najlepszej warszawskiej cukierni. Chciałam podziękować komuś za pomoc i ciepłe przyjęcie i sądząc po tym, ile osób, po spróbowania brownies poprosiło mnie o przepis, chyba mi się to udało. Sama, po przejściach poranka, kiedy gotowe ciasto czekało na upieczenie, a piekarnik chwilowo odmówił współpracy, byłam bardzo niepewna rezultatu. Ale wszystko poszło zgodnie z planem, ciasto zostało wymiecione z foremki a, a kiedy T, który dostał do pracy porcję w oddzielnej foremce napisał mi, że było pyszne (ale jak to? z dynią!), wiedziałam, że przepis szybko pojawi się na Szczypcie Soli. Pożegnania zawsze są chociaż trochę smutne, ale kiedy towarzyszy im smak czekolady i dyniowo-korzenny aromat, można mieć nadzieję, że osłodzimy je chociaż trochę.

I że będzie jeszcze niejedna okazja żeby się nim dzielić w dużo bardziej sprzyjających okolicznościach!

Brownie dyniowe

[znalezione na Z miłości do słodkości]

Składniki:
szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki brązowego cukru,
100g masła lub margaryny,
100g gorzkiej czekolady,
3 jajka,
szczypta soli.

Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem stopić na parze. Przestudzić.
Wbić jajka, dodać cukier, sól i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
3/4 ciasta przelać na blaszkę o wym. 24x27cm.

Nadzienie z dyni:
1/2 szklanki puree z dyni,
100g serka homogenizowanego waniliowego
1/2 laski wanilii,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej.

[Autorka dodała jeszcze polewę czekoladową, ale ja ją pominęłam] Puree z dyni zmiksować z serkiem homogenizowanym. Dodać nasiona wanilii, cukier oraz przyprawę.
Dokładnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta.
Piec około 25minut w 180 stopniach.

brownie dyniowe
  • gin

    Mmm, cudowne :)
    Też uważam, że samodzielnie upieczone ciasto to najlepszy prezent :)