Bezglutenowe! placuszki z serka wiejskiego


Podczas mojego krótkiego, aczkolwiek intensywnego bezglutenowego eksperymentu pojawiło się pytanie: co z kultowymi i niezastąpionymi w naszym domu placuszkami z serka wiejskiego, o których czytaliście już tutaj? W końcu stanowią podstawę naszego żywienia okołotreningowego, ale gluten w mące pszennej mówił, że może trzeba będzie je odstawić…

Kupiłam cały zestaw różnorakich mąk bezglutenowych i z czystym sumieniem, że bez glutenu placuszki też się udadzą. Co więcej, są dzięki temu jeszcze zdrowsze, więc to kolejny plus, żeby spróbować tej wersji. Ja przerzuciłam się w 100% na ich bezglutenową odmianę.

Placuszki z serka wiejskiego


Składniki:

500 g serka wiejskiego
2 jajka
1/2 szklanki wody gazowanej lub mleka
5-9 czubatych łyżek mąki (zależy od wilgotności serka, u mnie najlepiej sprawdzała się 100% kukurydziana albo miks kukurydzianej, gryczanej i kilka łyżek otrębów)
Szczypta soli
Szczypta cukru

Przygotowanie
…jest banalnie proste. Wszystko mieszamy, dosypując mąkę w zależności od tego, czy trafił nam się suchy czy bardziej ziarnisty serek. Im cieńsze porcje nałożymu, tym bardziej chrupiące wychodzą placki. Smażymy na łyżeczce masła lub oleju i podajemy z ulubionymi dodatkami: miodem, agawą, tahini, owocami, czy orzechami. U nas ostatnio był to pyszny dżem figowy, który nieodmiennie przypomniał mi smak świeżych fig prosto z drzewa, które podjadaliśmy na wakacjach na pięknej wyspie Kos.

Smacznego!

placuszki-bezglutenowe